Tijd voor een papieren agenda

Bijna iedereen houdt wel een agenda bij om wat orde te scheppen in zijn of haar drukke leven. Maar 4% van mijn volgers op Instagram gebruikt helemaal geen agenda, zo blijkt uit een onderzoekje. De meesten van hen, 54%, gebruiken een digitale agenda. De categorie van overtuigde papieren-agenda-gebruikers is wat kleiner: 38%. Gelukkig wil 4% van de stemmers komend (school)jaar wel een papieren agenda kopen. Noem me gerust ouderwets, maar ik blijf bij hoog en laag volhouden dat de papieren agenda écht de beste manier is om je afspraken en contacten vast te leggen. Bovendien is het een heerlijke plaats om al je to-do-lijstjes te verzamelen. Het is zelfs bewezen dat het beter is om met de hand de schrijven dan digitaal te werken wanneer je dingen wilt onthouden. Je begrijpt wel dat deze blog een eerbetoon is aan de papieren agenda. 

Lees meer »

Kunst en calvinisme | deel 3: Kuyper & een herleving

Kunst en calvinisme; het lijkt niet samen te kunnen gaan. Het streven naar soberheid van calvinisten zou de kunst onnodig verklaren. Maar is dat wel zo? Waar de beeldenstormers in 1566 nog fel gekant waren tegen alle vormen van Bijbelse verbeelding, schilderde de calvinistische Rembrandt ongeveer honderd jaar later doeken vol Bijbelse voorstellingen. En de theoloog Abraham Kuyper kwam zelfs met een neocalvinistische kunstfilosofie op de proppen. Wat vinden aanhangers van deze christelijke stroming eigenlijk van kunst, en waarom? En verandert de calvinistische visie in de loop van de tijd? In deze serie wil ik je graag antwoorden geven op deze vragen. De serie bestaat uit drie delen die elk een tijdsperiode beschrijven. Dit keer: Kuyper en een herleving. 

Lees meer »

Kunst en calvinisme | deel 2: Rembrandt & een gouden eeuw

Kunst en calvinisme; het lijkt niet samen te kunnen gaan. Het streven naar soberheid van calvinisten zou de kunst onnodig verklaren. Maar is dat wel zo? Waar de beeldenstormers in 1566 nog fel gekant waren tegen alle vormen van Bijbelse verbeelding, schilderde de calvinistische Rembrandt ongeveer honderd jaar later doeken vol Bijbelse voorstellingen. En de theoloog Abraham Kuyper kwam zelfs met een neocalvinistische kunstfilosofie op de proppen. Wat vinden aanhangers van deze christelijke stroming eigenlijk van kunst, en waarom? En verandert de calvinistische visie in de loop van de tijd? In deze serie wil ik je graag antwoorden geven op deze vragen. De serie bestaat uit drie delen die elk een tijdsperiode beschrijven. Dit keer: Rembrandt en een gouden eeuw. 

Lees meer »

Kunst en calvinisme | deel 1: Calvijn & de Reformatie

Kunst en calvinisme; het lijkt niet samen te kunnen gaan. Het streven naar soberheid van calvinisten zou de kunst onnodig verklaren. Maar is dat wel zo? Waar de beeldenstormers in 1566 nog fel gekant waren tegen alle vormen van Bijbelse verbeelding, schilderde de calvinistische Rembrandt ongeveer honderd jaar later doeken vol Bijbelse voorstellingen. En de theoloog Abraham Kuyper kwam zelfs met een neocalvinistische kunstfilosofie op de proppen. Wat vinden aanhangers van deze christelijke stroming eigenlijk van kunst, en waarom? En verandert de calvinistische visie in de loop van de tijd? In deze serie wil ik je graag antwoorden geven op deze vragen. De serie bestaat uit drie delen die elk een tijdsperiode beschrijven. Dit keer: Calvijn en de Reformatie.

Lees meer »

'De investering waard'

Af en toe krijg ik de vraag om werk in opdracht te maken. Zulke opdrachten vind ik ontzettend leuk om te doen. De klant stelt meer of minder vereisten, en ik ga proberen er iets moois van te maken. Zo ook bij deze opdracht... Een oud-docent van het vwo vroeg me een schilderij voor zijn lokaal te maken. Hij wilde me zo vrij mogelijk laten, dus ik mocht zelf bepalen wat het zou worden. 

Lees meer »

Een gelukkig nieuwjaar!

Afgelopen jaar publiceerde ik deze website en begon ik te werken onder de naam Atelier Susanna. Ik ben iedereen dankbaar voor alle steun en enthousiasme! Ik kijk uit naar een volgend creatief jaar... 

Lees meer »