Tijd voor een papieren agenda

Gepubliceerd op 1 juli 2022 om 10:00

Bijna iedereen houdt wel een agenda bij om wat orde te scheppen in zijn of haar drukke leven. Maar 4% van mijn volgers op Instagram gebruikt helemaal geen agenda, zo blijkt uit een onderzoekje. De meesten van hen, 54%, gebruiken een digitale agenda. De categorie van overtuigde papieren-agenda-gebruikers is wat kleiner: 38%. Gelukkig wil 4% van de stemmers komend (school)jaar wel een papieren agenda kopen. Noem me gerust ouderwets, maar ik blijf bij hoog en laag volhouden dat de papieren agenda écht de beste manier is om je afspraken en contacten vast te leggen. Bovendien is het een heerlijke plaats om al je to-do-lijstjes te verzamelen. Het is zelfs bewezen dat het beter is om met de hand de schrijven dan digitaal te werken wanneer je dingen wilt onthouden. Je begrijpt wel dat deze blog een eerbetoon is aan de papieren agenda. 

In deze blog deel ik vijf 'agendatips'. Het zijn de schoolagenda's die ik in de afgelopen vijf jaar gebruikt heb. Het zijn heel verschillende agenda's, en de één vond ik dan ook fijner dan de ander. Maar daar ga ik straks verder op in... 

(Let nog even op de kleuren van de agenda's op de afbeelding hierboven. Ik heb ze er echt niet om uitgekozen, maar blijkbaar zijn roze en groen toch wel heel aantrekkelijke kleuren ;-))

18/19 | Pimpelmees Diary

In het schooljaar 2018-2019 (ik zat toen in de vierde klas) gebruikte ik de agenda van het merk Pimpelmees. Voor mij was het echt een fijne agenda. Het papier is lekker beschrijfbaar en bij elke dag staan vakjes, zodat je je taken kunt afstrepen. Ook handig zijn de twee leeslintjes en de extra notitiepagina's in de agenda. Waar ik natuurlijk ook helemaal blij van word, zijn de mooie illustraties.

Ik moet even nadenken welke nadelen er eigenlijk aan deze agenda vastzitten. Wat ik bij latere agenda's tegenkwam, was bij elke weekspread een vakje voor notities die niet bij een bepaalde dag horen. Dat ontbrak in deze agenda, waardoor ik meestal die 'wekelijkse notities' bij zaterdag en zondag schreef... Dat had beter gekund, maar een echt probleem was het voor mij niet. 

Dit merk verkoopt overigens ook agenda's voor het jaar (dus voor 2023 bijvoorbeeld). Als je liever geen schoolagenda gebruikt, is het de moeite waard om die agenda eens te bekijken! 


19/20 | Bullet Journal

In 2019 begon ik aan de meest tijdrovende agenda die ik gehad heb... Ik maakte 'm namelijk helemaal zelf. Ik kocht bij de HEMA een bullet journal. Elke week ontwierp ik weer een nieuwe pagina. Elke maand had een thema, zoals "bloemen met kleurpotloden", "collage", of "aquarel" (dat laatste ging niet zo geweldig, want het papier was eigenlijk te dun voor waterverf). Een paperclip diende als bladwijzer. Dit schooljaar eindigde met het c-woord. Ik maakte toen geen planning meer per week, maar per vak. Dat zie je op de vierde foto. 

Ik vond het fijn om mijn eigen agenda in te kunnen richten, omdat ik het precies kon maken zoals ik zelf fijn vond. Zo maakte ik bij elke week een vakje genaamd "elke week", waarin ik kon noteren wat niet bij een specifieke dag van de week hoorde. Dat miste ik in de Pimpelmees agenda. Tegelijkertijd nam ik andere elementen uit de vorige agenda over die me goed waren bevallen. Je ziet bijvoorbeeld bij elke dag de vakjes om taken af te strepen. En voorin maakte ik zelf een papieren insteekvakje voor allerlei losse papieren. Dat zat ook in de Pimpelmees agenda. 

Ik vind het nu heel leuk om nog eens in deze agenda te kijken, maar toentertijd was het wel echt veel werk. Er waren weken dat ik er wat minder zin in en tijd voor had, waardoor sommige pagina's juist heel simpel en 'zwart-wit' zijn. Ik raad dus niet iedereen aan om aan zoiets te beginnen. Je moet het alleen doen als je er echt heel veel zin in hebt (en het fijn vindt om vaak en veel te tekenen). 

Bullet journals worden voor bredere doelen gebruikt. Je kunt het naast agenda ook als dagboek gebruiken, of als manier om to-do en andere lijstjes te verzamelen. De HEMA verkoopt nog steeds bullet journals, maar als je voor betere kwaliteit gaat, raad ik je aan om een journal van MUS Creatief aan te schaffen. 


20/21 | De Hobbit agenda

Het schooljaar 2020-2021 was mijn examenjaar. Ik had dat jaar een hele prettige agenda van het merk De Hobbit. Ik heb niet vaak agenda's met een ringband, maar dit bleek wel super handig en flexibel. Andere agenda's gaan al snel kapot bij de band, maar deze heeft het hele schooljaar doorstaan. Bovendien vond ik de kaft heel erg mooi, zie de laatste foto. 

Eén ding ontbrak, wat ik eigenlijk niet meer kon missen. Dat was het insteekhoesje voor- of achterin de agenda. Deze heb ik daarom maar zelf geknipt en gevouwen. En het bleek ook dit schooljaar weer goed van pas te komen. 

Eigenlijk heb ik over deze agenda weinig te zeggen, dan dat het zijn dienst goed bewezen heeft. Het papier is stevig, er is genoeg schrijfruimte voor een druktemaker als ik en het is stevig genoeg om elke dag in je tas mee te nemen. De Hobbit heeft elk jaar een grote en gevarieerde collectie agenda's. Ik zie ze vaak in plaatselijke boekhandels liggen, dus het aanschaffen van deze agenda is ook nog eens een goede kans om je boekwinkel te steunen! 


21/22 | A-Journal

Afgelopen schooljaar gebruikte ik de agenda van A-Journal. Dit merk onderscheidt zich door z'n minimalistische designs. In deze agenda waren de dagen verticaal gerangschikt. Dit gaf een fijn overzicht van de week, omdat ik in één oogopslag kon zien hoe laat ik ongeveer mijn afspraken had en wanneer ik 'vrij' was. Tegelijk vond ik ze soms wel iets te smal; er was minder ruimte om veel informatie kwijt te kunnen.

Ik hield het overzicht ook door met markeerstiften verschillende dingen verschillende kleuren te geven. Zo was geel een afspraak, roze en oranje voor colleges van de twee vakken die ik volgde en paars voor deadlines. En achterin zat gelukkig weer een opbergvakje! 

Ook handig: er is heel veel ruimte voor notities. Achterin zat ook een flinke katern met pagina's voor leuke lijstjes. Aan de zijkant van de pagina stond bijvoorbeeld "subjects find interesting", "museums to visit", of "recipes to try".

Het boekje was stevig genoeg om elke dag mee te slepen naar colleges en door het minimalistische design was er lekker veel ruimte om notities te maken. Tegelijk vond ik de verticale kolommen per dag soms wel wat te smal. Maar deze agenda is zeker een aanrader voor iedereen die een volle agenda heeft en toch het overzicht wil houden. De agenda's van A-Journal worden niet alleen als schoolagenda's verkocht, maar ook als agenda voor het jaar, zoals voor 2023. 


22/23 | Weer een Pimpelmees Diary

Voor komend schooljaar ben ik weer terug bij af... Het kringetje van deze blog is rond, want ik eindig, zoals ik begon, met een agenda van Pimpelmees. Ik heb hem niet eens per se uit praktisch oogpunt genomen. Andere agenda's zijn qua design veel rustiger en duidelijker en hebben meer schrijfruimte. Maar deze agenda blijft mij wat betreft de vormgeving en illustraties elk jaar weer aantrekken. Kijk maar naar de foto's, hoe mooi!

Deze agenda heeft, in tegenstelling tot de vorige Pimpelmees agenda, een slappe kaft. Ik verwacht dat dit boekje stevig genoeg voor mij zal zijn. Elke maand begint met een notitiepagina en quote. Ook leuk aan deze agenda: voorin is er ruimte om je rooster en cijfers te noteren. 

Ik heb ook eens een jaaragenda van Pimpelmees gehad. Die zijn ook echt de moeite van het overwegen waard! Voor zover ik weet zijn de jaaragenda's voor 2023 nog niet verkrijgbaar, maar als het schooljaar eenmaal begonnen is, komen die ook al snel in de winkels te liggen.

Deze blog is niet gesponsord, maar heb ik geschreven omdat ik mijn liefde voor agenda's graag wilde delen ;-)

Ik ben nu wel benieuwd; hoe is jouw 'agendalevensstijl'?

Bekijk resultaten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.